torsdag 10 november 2011

Min grymma morfar!

Roland - målvakternas skräck på 50- och 60-talet

Det har funnits många fotbollsprofiler i IFK Oskarshamn genom åren. Roland Rosengren är definitivt en.

Han är också en av IFK:arna från det klassiska lokalderbyt mot AIK 1952 som fortfarande är i livet.

Han minns både matchen, som lockade rekordmånga 3 612 åskådare, och övriga tiden i IFK med stor glädje.

- När man tänker tillbaka så slås man av vilket bra kamratgäng det var hela tiden, säger Roland Rosen-gren, 72, när vi stämmer träff med honom på Idrottsparken.

Tre mål - på åtta minuter

- Det är väldigt vad tiden går fort, konstaterar han när han står på den nu lite vinterfrostiga gräsmattan och bläddrar i tidningsurklippen och minns tillbaka på svunna tider.

Åtvidabergssonen Roland Rosen-gren var ett nyförvärv av rang när han kom till IFK Oskarshamn första gången 1951 - 19 år gammal. Han stannade hos "Kamraterna" till 1954. Då värvades han till Jönköping Södra, som spelade i allsvens-kan på den tiden.

- Det blev två år i allsvenskan, berättar Roland.

Något mål i högsta serien fick han aldrig göra. Men desto flera i IFK Oskarshamn.

Säsongen 1952 var han på sprudlande målhumör redan i seriepremiären borta mot Boxholms IF. IFK vann matchen efter att Roland Rosengren gjort tre mål - på åtta minuter...

Derbyt mot AIK den 30 maj samma år gick Roland mållös från planen. Men han minns mycket väl att det blev seger med 2-0 och hur mycket folk det var.

- Det var tider det, säger han lite drömskt.

Straffspecialist

Efter sejouren i Jönköping Södra, fortsatte karriären i Motala innan Roland återvände till IFK Oskarshamn igen 1961. Den här gången stannade han till 1967. Då var han 35 år gammal och avslutade sedan en framgångsrik karriär i flera småklubbar i regionen.

Att rangordna bästa årgången i IFK:s historia är svårt. Men 1961 hade IFK ett minst sagt namnkunnigt lag. Förutom Roland Rosengren hette spelarna bland annat Sven "Flua" Persson och Rolf "Kocken" Andersson, som förövrigt gjorde åtta landskamper för Sverige.

"Kocken" har själv sagt att han tyckte Roland Rosengren var en av landets bästa spelare på den tiden och att det därför var konstigt att han inte fick chansen i landslaget.

IFK vann förresten serien 1961 - efter 17 segrar och en oavgjord - och tog klivet upp i division III (nuvarande division II).

Roland Rosengren var framförallt en straffspecialist. Många var målvakterna som blev grundlurade när Roland stegade fram till straffpunkten.

Han minns själv en straff borta mot Vimmerby på en regntung och lerig plan. Roland fintade skott två gånger genom att dra foten över bollen. Båda gångerna slängde sig målvakten.

- Men tredje gången tänkte jag att det var lika bra att skjuta, annars skulle han väl bli helt galen, säger Roland.

Han sköt - och grundlurade målvakten igen. Efteråt gick han fram till honom och slängde ur sig: "Var du på väg till bryggeriet?".

- Han jobbade nämligen på Åbro Bryggeri. Jag minns än i dag hur jag blev jagad av nästan hela laget, säger Roland och brister ut i skratt.

I dag har han hunnit fylla 72 år. Men minnena från tiden i IFK Oskarshamn finns fortfarande kvar.

- Det var inte bara på fotbollsplanen vi hade roligt tillsammans. Det var mycket som hände utanför också. Vissa händelser lämpar sig nog inte för tryck, säger Roland och brister återigen ut i skratt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar