tisdag 7 juni 2011

Spelberoende

Spel finns överallt, det går knappt att öppna en kvällstidning, utan att bli påverkad av reklam om spel eller få vetskap om hur mycket någon har vunnit på poker eller läsa om den senaste mångmiljonären på lotto. Svenska spels punchline för trissloter, ”plötsligt händer det”, har nog få missat. Ifall du slår på tv:n och tittar på en sportsändning får man reda på att sändningen sponsras av ett spelbolag, alternativt att du i princip i varje reklampaus ser någon annonsering för en internetsajt som lyfter fram sina välkomstbonusar om man öppnar konto hos just dem.




  • Vanliga tecken på spelberoende är lögner och manipulerande, att man spelar oftare och för högre summor. Att man kontinuerligt och oförklarligt har dålig ekonomi och är i behov av krediter och lån. Andra tecken kan vara; humörmässig berg- och dalbana, svårigheter att fokusera och koncentrera sig, kort stubin, frånvaro både mentalt och fysiskt. En vanlig myt kring spelberoende är att man är spelberoende först när man förlorar och det är ungefär lika sant som att man skulle vara alkoholist först när man spytt ett visst antal gånger eller att man är narkoman först när man fått en viss mängd snedtändningar. Man kan faktiskt vara spelberoende och miljonär samtidigt, även om det inte tillhör vanligheterna.



Som anhörig till en pengaspelsberoende person är det ofta så att man känner på sig att något är fel men det är svårt att sätta fingret på exakt vad. Ofta har det successivt förändrats och det är lätt att gå på alla ursäkter eftersom att det är en person man inte tror ljuger eller manipulerar. Obegripliga humörsvängningar skapar dessutom ofta en dålig stämning som gör att man drar sig för att konfrontera.

Som anhörig känner man sig ofta mycket utsatt och upplever att man är ensam om sin situation. Det är lätt att känna sig otillräcklig och jämföra sig med hur andra har det.

Jag kan inte rå för vad jag känner och det känns skönt att det inte är mina ord... men de kunde va...



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar