måndag 4 april 2011

Vabbar lillebror

Igår kväll fick lillebror helt plötsligt feber och på grund av hans sjukdom som han nyss fick diagnoserad är man alltid orolig att det inte ska bli värre. Så i morse när Linnéa tog tempen höll febern i sig.

Nu sitter vi i soffan och kollar på barnkanalen, Linnéa tyckte verkligen inte om att åka till jobbet när hennes älskling är hemma och är sjuk.

För ett tag sen vart lillebror sjuk i luftrören och efter det började han få ont i magen. Eftersom han har problem med att bajsa har ju alla trott att det är därför eller växvärk men sen började han få blåmärken på benen och de vart bara värre. När man sökte på lillebrors symtom kom man fram till olika cancersidor och vad leukumi va för något. Både jag och Linnéa vart väldigt oroliga och när de vart allt mer blåmärken åkte de in till Huddinge sjukhus.

Jag minns hur jag försökte fokusera mig på jobbet och hålla tårarna i styr. Ska min ögonsten verkligen bli så sjuk?

Jag tror jag terroserade Linnéa lite mycket då jag ringde i stup i kvarten och fick sedan svaret att det var en sällsynt sjukdom som heter Henoch-Schönlein purpura som man kan läsa om på http://www.reumatikerforbundet.org/start.asp?sida=3953

Han får inte vara med på idrotten eller göra några ansträngningar. Han får inte vara med på gympan och inte följa med till de olika aktiviteterna i skolan som badhuset vilket är enormt tråkigt då aktiviteter är viktigt för lille storeman.

 

Henoch-Schönlein purpura

En sjukdom där kroppens immunförsvar angriper små kärl i hud, leder, tarm och njurar. Sjukdomen börjar ofta efter en övre luftvägsinfektion, men den kan också utlösas av mediciner, exponering för kyla eller kemiska ämnen. Detta sätter igång en reaktion där immunförsvaret reagerar felaktigt.

Tillhör gruppen vaskulitsjukdomar.

Vilka drabbas?

Sjukdomen drabbar framför allt barn och yngre vuxna och är dubbelt så vanlig hos pojkar som hos flickor. Det är den vanligaste vaskulitsjukdomen i åldrarna 5-15 år.

Symtom

Sjukdomen utmärks av små upphöjda blåmärken (kallas purpura), liksidig artrit i knä- och fotleder samt magsmärtor och även blödning från tarmen. Njuren kan också
påverkas med blod i urinen som följd. I början av sjukdomen ses ibland även svullnad i händer, fötter, panna och över pungen.

Så här ställs diagnosen

Det finns inget enskilt blodprov för att ställa diagnosen, utan den baseras i stället på en samlad bild av typiska symtom ihop med laboratorieprover, som oftast visar inflammation. Urinprov tas också och är njuren påverkad kan det behövas en biopsi.

Behandling

Behandling kan ges i form av smärtstillande mediciner vid behov och avlastning av drabbade leder. Henoch-Schönlein purpura är för det mesta en helt ofarlig sjukdom som läker av sig självt. Ledbesvären går ofta över inom en vecka. Övriga symtom kan kvarstå i upp till två månader. Hos cirka 20 %, främst unga vuxna och vuxna, blir njursjukdomen kronisk och då krävs en mer intensiv behandling med kortison och antireumatiska läkemedel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar